Обираючи продукцію, а разом з нею і виробника, ми довіряємо йому своє здоров'я.
Хліб, за твердженням істориків, відомий людству вже сім тисяч років. Він давно вже став нашою щоденною їжею, і відмовитись від нього неможливо. Хлібу присвячено більше тисячі прислів'їв, приказок, і всі вони просякнуті глибоким сенсом про його безцінність. У чому користь хліба і що впливає на формування ціни, розглянемо на прикладі хлібопекарського підприємства ПАТ "Цар-хліб".
Відмінною особливістю продукції компанії є її висока якість і безпечність, засновані на якості вихідних компонентів. До виробництва приймаються тільки перевірені лабораторією, з необхідними супровідними документами, що засвідчують якість, види сировини. Перевага при виборі виробників основного виду сировини - борошна, віддається великим підприємствам, які мають необхідну матеріальну базу для організації контролю якості. Надважливе значення має вода, що використовується на технологічні потреби - її видобувають з глибини 120 метрів з власної артезіанської свердловини.
На підприємстві ПАТ "Цар-хліб» діє налагоджена, відшліфована десятиліттями система багатоступеневого контролю якості продукції на різних етапах виробництва і реалізації. Організацію цього контролю здійснює атестована виробничо-технологічна лабораторія, яка координує роботу цехових лабораторій та технологічної служби, що функціонують в цілодобовому режимі. Досвідчені фахівці з кваліфікацією "інженер-технолог", "інженер-механік" забезпечують вироблення хлібобулочних виробів відповідно до затверджених технологічниx схем. Як результат - продукція високої якості, що займає лише призові місця на галузевих конкурсах якості в масштабах країни і відзначена покупцем все зростаючими обсягами продажів.
Підприємство протягом більше 80 років продовжує кращі традиції пекарів. І, як у давнину в сім'ях у спадщину передавалася хлібна закваска, так і на підприємстві дбайливо зберігаються секрети технологій, культури хлібних заквасок, правила хлібопечіння та усвідомлення високої місії пекаря. Незважаючи на досить солідний вік, підприємство повністю омолодилося. Для забезпечення високої культури та гігієни виробництва, поліпшення умов праці, якості продукції, збільшення продуктивності і, як наслідок, зниження собівартості на підприємстві активно впроваджується сучасне високопродуктивне технологічне обладнання з програмним управлінням кращих світових марок.
Якість продукції та її безпечність - два нерозривно пов'язаних поняття. Контроль показників безпеки, а це: мікробіологічні показники, вміст радіонуклідів, пестицидів, солей важких металів, мікотоксинів, наявність генетично модифікованих організмів - під силу тільки великому, фінансово сталому, відкрито працюючому підприємству. Ці показники у продукції ТМ "Цар-хліб" щомісяця, відповідно до затвердженого органами охорони здоров'я плану, перевіряються на договірних засадах спеціалізованими лабораторіями.
Хлібопекарське виробництво зобов'язане здійснювати комплекс санітарно-технічних заходів, проводити гігієнічну експертизу продукції, регулярно здійснювати на договірних засадах заходи щодо дезінсекції та дератизації, використовувати миючі та дезінфікуючі засоби, тільки дозволені для харчової промисловості. Працюючий персонал повинен своєчасно проходити медичний огляд з відмітками у санітарних книжках. Ці вимоги на підприємстві суворо виконуються і регулярно контролюються органами санітарно-епідеміологічної служби.
Хліб - один з небагатьох видів харчових продуктів, що потрапляють до покупця без упаковки. Отже, від того, в якій тарі і на якому транспорті доставлена продукція до покупця, багато в чому залежить безпека продукту. У ПАТ "Цар-хліб" це питання вирішене однозначно: тільки спеціалізований транспорт власного автопарку з діючими санітарними паспортами. Як тара використовуються хлібні лотки, що пройшли спеціальну обробку. У якості упаковки - тільки ті матеріали, які дозволені для контакту з харчовими продуктами.
ПАТ "Цар хліб" працює відкрито, прозоро, підконтрольне і підзвітне всім органам і службам, передбачених законодавством України. Є гарантом стабільності, в будь-яких форс-мажорних обставин забезпечує населення хлібом.
Якісний продукт дешевим бути не може. Використання дорогої натуральної сировини і тільки сертифікованих видів упаковки та допоміжних матеріалів, утримання атестованої лабораторії та функціонуючої системи якості в умовах роботи в режимі сумлінних платників податків підвищує собівартість продукції. Однак є повна впевненість - якість хлібобулочних виробів стане для споживача найбільш важливим критерієм його оцінки.
Наталія ЗАЙЦЕВА,
начальник виробничо-технологічної лабораторії
ПАТ "Цар хліб"
ЦIКАВО ЗНАТИ
Яке значення має хліб в харчуванні людини?
- Хліб має величезне значення в харчуванні людини, це важливе і найбільш доступне джерело цінного рослинного білка, що містить ряд незамінних амінокислот. Звичайний хліб містить практично всі поживні речовини - «іскри запалення», необхідні для нашої життєдіяльності: білки (5,5-9,5%), вуглеводи (42-50%), вітаміни групи B, мінеральні солі (кальцію, заліза, фосфору - 1,4-2,5%), органічні кислоти. Хлібом задовольняється майже вся потреба організму людини у вуглеводах, на третину - в білках, більш ніж на половину у вітамінах групи B, солях фосфору і заліза. Роль хліба у формуванні основи нашого здоров'я дуже велика. На сьогоднішній день хліб - один з небагатьох продуктів, який ще зберігає свою натуральність. Маються на увазі ті хлібобулочні вироби, які вироблені за класичними технологіями, без покращувачів і зайвої кількості розпушувачів, якими іноді зловживають недобросовісні виробники з метою здешевлення продукту. І, роблячи свій вибір на користь хліба від того чи іншого виробника, ми повинні про це пам'ятати.
Як правильно зберігати хліб?
- Не рекомендується купувати відразу багато хліба, від довгого зберігання він черствіє, втрачає смак.
- Хліб легко вбирає вологу та інші запахи, тому тримати його треба окремо від інших продуктів. Для зберігання хліба є зручними спеціальні дерев'яні або пластмасові хлібниці, можна зберігати хліб в емальованому посуді з кришкою.
- Хліб буде черствіти повільніше, якщо в хлібницю покласти шматочок очищеної картоплі, нарізане яблуко або трохи солі.
- Черствий хліб, до речі, більш корисний, крім того, його можна використовувати для приготування різних страв, сухариків, квасу.